Pobierz aplikację
apple app store google play store huwaweii app gallery
2025-02-14

Gdańsk wyróżniony tytułem Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025

Po tym, jak liczne gdańskie i pomorskie restauracje zostały wyróżnione w czerwcu 2024 gwiazdkami i rekomendacjami słynnego przewodnika Michelin, miasto robi kolejny krok 
w kierunku promocji i rozwoju lokalnych kulinariów i restauracji.

Decyzja o przyznaniu tego tytułu ESKG 2025 Gdańskowi to ukoronowanie wieloletnich działań miasta na rzecz promowania gastronomii opartej na lokalnych produktach, tradycjach oraz zrównoważonym rozwoju. Tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej daje Gdańskowi możliwość dalszego rozwoju w zakresie turystyki kulinarnej, a także pokazania światu, jak miasto wykorzystuje swoje dziedzictwo. To z pewnością przełoży się na jeszcze większe zainteresowanie turystów naszym miastem.

W 2025 roku Gdańsk będzie gościł liczne wydarzenia kulinarne, festiwale, warsztaty oraz wystawy, które przyciągną turystów i pasjonatów dobrej kuchni z całego świata. Z otrzymaniem tytułu łączy się wiele wydarzeń, które zostały zaplanowane w Gdańsku. To m.in.: 
 
  • organizacja Piątego Europejskiego Kongresu Gastronomicznego,
  • organizacja Konkursu Gastronomicznego o Grand Prix Prezydent Miasta Gdańska, którego nagrodą będzie dwutygodniowy staż w 2 gwiazdkowej restauracji, 
  • wydarzenia turystyczno-gastronomiczne dopasowane do marki Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej,
  • inauguracja Gastronomicznego projektu Ekonomii Społecznej integrującego wyłączonych (m. in. dzieci w spektrum autyzmu, osoby z niepełnosprawnościami ruchowymi i osoby starsze),
  • organizacja konkursu na publikacje w przestrzeni cyfrowej i animowanie mediów społecznościowych, podkreślających znaczenie i związek, jaki istnieje w Gdańsku między turystyką a gastronomią - w porozumieniu ze Stowarzyszeniem Dziennikarzy 
  • i Blogerów Turystycznych,
  • warsztaty z międzynarodowymi, “gwiazdkowymi” szefami kuchni z różnych obszarów terytorialnych Europy, które charakteryzują się zróżnicowaną gastronomią,
  • study tour gdańskich restauratorów do Madrytu.

Tytuł ESKG to doskonała okazja do dalszej promocji projektów związanych z lokalnymi produktami czy zrównoważonym rozwojem turystyki kulinarnej.