
Przystanek Smaków - Święto Gdańskich Smaków
Nasi partnerzy zaplanowali dla wszystkich moc kulinarnych atrakcji.
Restauracja Tygle (wyróżnienie Michelin) - przygotuje zupę rakową, a szef podczas pokazu zdradzi jak przygotować masło rakowe do zupy.
Restauracja Piwnica Rajców - przygotuje śledzia na chałce z menu Smaków Gdańska - smażony śledź bałtycki w marynacie korzennej, tosty „Biedni Rycerze”, marynowane szalotki, i oliwę ziołową.
Makowa koza - próbowanie sera własnej produkcji z mleka koziego, można będzie też zobaczyć proces produkcji sera - od mleka po końcowy produkt.
Miodolandia – zaprezentuje małe, szklane ule z pszczołami, gdzie można zobaczyć ich fascynujące życie. Będą też ciekawe opowieści o pszczołach i warsztaty robienia świeczek z płatów wosku pszczelego.
Najmłodsi z pewnością zachwycą się możliwością udekorowania swojego wymarzonego fartuszka kuchennego oraz możliwością zrobienia sobie tymczasowych tatuaży. Na każdego czeka też ramka do pamiątkowych zdjęć.
Wszystkie atrakcje są nieodpłatne.
Czym jest Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej?
To wyróżnienie, przyznawane przez Europejską Wspólnotę Nowej Gastronomii, jest uznaniem za wyjątkowe osiągnięcia w dziedzinie kulinariów i promocji lokalnej kuchni. Po tym, jak liczne gdańskie i pomorskie restauracje zostały wyróżnione w czerwcu 2024 gwiazdkami i rekomendacjami słynnego przewodnika Michelin, miasto robi kolejny krok w kierunku promocji i rozwoju lokalnych kulinariów i restauracji.
Decyzja o przyznaniu tego tytułu ESKG 2025 Gdańskowi to ukoronowanie wieloletnich działań miasta na rzecz promowania gastronomii opartej na lokalnych produktach, tradycjach oraz zrównoważonym rozwoju. Tytuł "Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej" daje Gdańskowi możliwość dalszego rozwoju w zakresie turystyki kulinarnej, a także pokazania światu, jak miasto wykorzystuje swoje dziedzictwo.