Smaki Gdańska podczas Jarmarku św. Dominika

Gdańska Organizacja Turystyczna wyszła z inicjatywą pokazania i promowania gdańskiej kuchni. Czołowi lokalni restauratorzy zostali zaproszeni do podjęcia wyzwania polegającego na przygotowaniu i serwowaniu potraw z przepisów zawartych w książce.


Gotowanie i jedzenie to nie tylko niezbędna do życia czynność. Może stać się ucztą dla zmysłów, ukojeniem dla duszy, niezwykłą, nieco hedonistyczną podróżą w głąb siebie i w przeszłość. Doświadczenie jedzenia to niezwykła podróż, którą możesz odbywać również w czasie i przestrzeni. Smaki, zapachy i tekstury potraw przenoszą w przeszłość, przypominając nam nasze korzenie i dziedzictwo kulturowe.

Gdańskie smaki na wyciągnięcie widelca

Każdy restaurator wybiera przepisy, które najbardziej go inspirują i dopasowuje je do swojego stylu i koncepcji restauracji. Przepisy są wykorzystywane w nowatorski sposób i z dbałością o składniki najwyższej jakości. Tak powstają unikalne dania, które nawiązują do tradycji kulinarnych a jednocześnie wnoszą do nich kreatywny element.

Tego, co jadali mieszkańcy Gdańska, spróbować możecie z pakietami „Smaków Gdańska”. Co więcej, możecie odwiedzić domek gastro Smaków Gdańska, gdzie serwowane jest specjalnie przygotowane danie „jarmarkowe” - pajda chleba z wędzoną rybą i dodatkami. 

W domku prowadzona jest też sprzedaż innych, wybranych dań ze „Smaków”, przez 4 partnerskie restauracje:
 
  • Oria Magic House,
  • Villa Eva,
  • BonŻur,
  • Magiel.

Każda z restauracji opracowała własne menu smaków. 

Koniecznie więc odwiedźcie domek nr 918 na Skwerze Świętopełka!