Pobierz aplikację
apple app store google play store huwaweii app gallery
2025-08-13

Kulinarne święto w sercu Jarmarku św. Dominika

W minioną niedzielę, 3 sierpnia, Skwer Świętopełka zamienił się w tętniące smakiem i zapachem kulinarne miasteczko. Na uczestników czekały pokazy szefów kuchni, smakowite degustacje i rodzinne atrakcje.

Wydarzenie stanowiło część obchodów prestiżowego tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025 – wyróżnienia przyznawanego miastom, które mogą poszczycić się wyjątkową kuchnią i umiejętnym promowaniem lokalnych smaków. To tytuł, który potwierdza rosnącą pozycję Gdańska na kulinarnej mapie Europy i jest naturalną kontynuacją sukcesów lokalnych restauracji, docenionych w przewodniku Michelin w 2024 roku.

Centralnym punktem dnia były pokazy gotowania na żywo. Profesjonalni szefowie kuchni z cenionych gdańskich restauracji dzielili się wiedzą, zdradzali kulinarne triki i inspirowali do eksperymentów w kuchni. Powstające na oczach publiczności dania natychmiast trafiały na talerze gości, którzy mogli ich spróbować w formie degustacyjnych porcji.

Podczas festynu zachwyciły smakiem serwowanych przekąsek trzy restauracje: Piwnica Rajców, Tygle Gdańskie i Olivia Star, która przez cały okres trwania Jarmarku św. Dominika prowadzi kontener Smaków Gdańska, zlokalizowany na skrzyżowaniu ulic Szerokiej i Grobli II. To wyjątkowe miejsce, w którym kulinarna tradycja spotyka się z nowoczesnością – menu oparte jest na autorskich recepturach inspirowanych XIX-wiecznymi przepisami gdańskiej kuchni, odtworzonymi i zinterpretowanymi w nowoczesny sposób.

„Smaki Gdańska” – projekt realizowany przez Gdańską Organizację Turystyczną – zaprasza do odkrywania kulinarnej tożsamości miasta poprzez dania przygotowane w oparciu o lokalne składniki, historyczne inspiracje i kreatywne podejście do gotowania. 

Podczas „Przystanku Smaków” gdańszczanie i turyści mogli wspólnie świętować otrzymanie prestiżowego tytułu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2025, kosztując potraw inspirowanych lokalną tradycją i nowoczesnymi trendami kulinarnymi.