Dawne profesje. Spacer kulinarny z przewodnikiem

W niedzielę, 30 kwietnia zapraszamy na spacer kulinarny z przewodniczką Elżbietą Trellą. Tym razem skupimy się na dawnych profesjach w Gdańsku. Nie zabraknie także degustacji dania inspirowanego potrawą z książki "Smaki Gdańska". Dla użytkowników Karty Mieszkańca przygotowana została zniżka 15% na bilety.


Jak dawniej wyglądał rynek pracy w Gdańsku? Czy tylko kupcy, tragarze i marynarze przechadzali się ulicami? A może to rzemieślnicy tworzyli wyjątkowy charakter miasta? Czym zajmowały się cechy? Co mogli mistrzowie, czeladnicy i uczniowie? Gdzie znajdowały się zakłady poszczególnych profesji?

W czasie spaceru odwiedzimy miejsca i ulice, które niegdyś wypełnione były fachowcami w swoich dziedzinach, opowiemy jak funkcjonowało miasto i jacy byli jego mieszkańcy.

Spacer zakończymy wizytą w restauracji BonŻur, gdzie skosztujemy potrawy, jaką jadali dawni Gdańszczanie w XIX wieku - ozór cielęcy. Brzmi nieciekawie? Ale jest pyszne! Danie jest inspirowane książką "Smaki Gdańska", a na bazie tejże książki, Gdańska Organizacja Turystyczna rozpoczęła realizację nowego projektu promującego dawne gdańskie tradycje kulinarne.

Zapisy: www.spacerykulinarne.gcb.visitgdansk.com

Rabat z Kartą Mieszkańca:
Użytkownicy Karty Mieszkańca mogą skorzystać z rabatu 15% na zakup biletów. Wystarczy mieć aktywną Kartę Mieszkańca, a więc z dodanym pakietem mieszkańca 2023 i podczas kupowania biletu wpisać numer swojej Karty Mieszkańca oraz pin (numer pin znajdziesz w zakładce Profil po zalogowaniu się na swoje konto).

Start: w punkcie Gdańskiej Informacji Turystycznej (ul. Długi Targ 28/29), skąd o godz.12.00 rozpoczyna się spacer

Przewodnikiem będzie Elżbieta Trella, licencjonowana przewodniczka po Gdańsku, Sopocie i Gdyni oraz pilot wycieczek.

Organizatorzy proszą o przybycie do godz. 11:45

Do zobaczenia!