Image

Nie wyrzucaj jedzenia. Oddaj potrzebującym


Jajka z farszem lub bez, sałatki warzywne, pasztety, żurki, do tego słodkie mazurki i baby. Po świętach część jedzenia trafia, niestety, na śmietnik. Warto zmienić te nawyki - nie marnujcie żywności, przekażcie ją uboższym mieszkańcom naszego miasta. Niezjedzone potrawy, szczelnie zamknięte, można przynieść do tzw. jadłodzielni lub sklepu społecznego. Sprawdźcie, gdzie konkretnie.

Jakie produkty możesz oddać? 
 
  • Przynieś produkty, które sam mógłbyś zjeść,
  • Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed), ale nie przekroczyły daty przydatności do spożycia (należy spożyć do),
  • Produkty muszą być zapakowane w oryginalnych opakowaniach lub w pojemnikach,
  • Wyroby własne muszą być szczelnie zapakowane z opisem potrawy (zupy, ciasta) i datą przygotowania.
Gdzie szukać lodówki społecznej? 
 
  • Piecki Migowo - Dwuskrzydłowa szafa z napisem "JadłoDzielnia" stoi przy wejściu do parafii Miłosierdzia Bożego przy ul. Myśliwskiej 25, 
  • Śródmieście - przy zabytkowym murze otaczającym siedzibę zakonu dominikanów i Kościół Św. Mikołaja - od strony Hali Targowej,
  • Wrzeszcz Dolny - na tyłach Parafii Świętego Krzyża, przy ul. Mickiewicza 11.
Punkt charytatywny i Sklep Społeczny 

Świąteczne potrawy można zostawić także w punkcie charytatywnym, który mieści się przy ul. De Gaulle’a 13. Funkcjonuje on od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem Poniedziałku Wielkanocnego), w godz. 12:00-17:00. Ze wsparcia przy ul. De Gaulle'a korzystają najczęściej seniorzy, rzadziej osoby bezdomne. Zdarza się też, że przychodzą młodsi mieszkańcy.

Przy ul. Wolności 52 w Nowym Porcie i ul. Aksamitnej 4 w Śródmieściu funkcjonują z kolei sklepy społeczne dedykowane mieszkańcom w trudnej sytuacji życiowej. Prowadzi je Bank Żywności w Trójmieście. Tutaj przynieść można wyłącznie produkty oryginalnie, hermetycznie zamknięte, z ważną datą do spożycia, np. makaron, kaszę, ryż, ser, twaróg czy nieotwierany słoik majonezu, przecieru pomidorowego lub dżemu. Pracownicy punktu przyjmą też oryginalnie zapakowane mięso, wędliny czy ciasta przydatne do spożycia oraz świeże warzywa.

Produkty można oddawać do sklepu w Nowym Porcie przez pięć dni w tygodniu:
 
  • w poniedziałki, wtorki, środy i piątki w godzinach 10:00-15:00
  • w czwartki w godz. 13:00-18:00.
W Śródmieściu sklep jest czynny:
 
  • w poniedziałki, środy, czwartki i piątki w godz. 10:00-15:00,
  • we wtorki w godz. 13:00-18:00.