Kuchnia czasów wojny. Warsztaty historyczno-kulinarne
Uczestnicy warsztatów poznają codzienność kuchni lat okupacji i dowiedzą się, jak w warunkach niedoboru tworzono proste, pożywne dania. Wspólnie przygotują potrawy oparte na oryginalnych przepisach z tamtego czasu. To wyjątkowa okazja, by połączyć historię z praktyką, a teorię z zapachem świeżo gotowanej zupy, duszonych warzyw. Warsztaty odbywają się w ramach programu wydarzeń towarzyszących wystawie czasowej „Fauna. Zwierzęta na wojnie i ich ludzie”.
13 grudnia br. (10.00–13.00 oraz 14.00–17.00) – uczestnicy indywidualni
Temat: Świąteczne potrawy czasów okupacji
W grudniu przyjrzymy się, jak w trudnych realiach okupacji wyglądały przygotowania do świąt.
– Suszeninę – zupę z suszonych owoców,
– Barszcz czysty z kartoflami – postną zupę z buraków.
To spotkanie o smaku wspomnień i o sile tradycji, która przetrwała mimo wojennej codzienności.
Miejsce: Galeria Metropolia, ul. Jana Kilińskiego 4, poziom 2 The Kitchen
Czas trwania: ok. 3 godziny
Zapisy: Aby wziąć udział w warsztatach należy zakupić bilet.
KUP BILET INDYWIDUALNY
Dlaczego warto wziąć udział?
- wspólne gotowanie w kameralnej atmosferze,
- poznanie realiów kulinarnych okresu II wojny światowej,
- degustacja przygotowanych potraw,
- ciekawostki historyczne o codziennym życiu i zaradności kobiet w czasie wojny,
- spotkanie historii z praktyką i smakami, które wiele mówią o epoce.
Do zobaczenia!


