Sekrety daw­nej gdań­skiej kuchni świątecznej

Muzeum Gdańska zaprasza do Ratu­sza Głów­nego Mia­sta. W ramach 116. Czwartku w Muzeum Gdań­ska odbę­dzie się spo­tka­nie z Alek­san­drą Kuchar­ską i Kata­rzyną Fiszer, autor­kami książki „Smaki Gdań­ska”.

Pod­czas otwar­tej pre­lek­cji przy­bli­żone zostaną arkana kuchni świą­tecz­nej i naj­cie­kaw­sze prze­pisy kuli­narne zwią­zane z cele­bra­cją Świąt Bożego Naro­dze­nia.


Po pre­lek­cji będzie można nabyć publi­ka­cję „Smaki Gdań­ska”. Książka powstała w wyniku połą­cze­nia zami­ło­wa­nia do jedze­nia, histo­rii i piękna. Z pasji oby­dwu auto­rek do odtwa­rza­nia potraw z daw­nych prze­pi­sów jak i uwiecz­nia­nia ich w kadrach nawią­zu­ją­cych do daw­nych obra­zów.

Publi­ka­cja jest albu­mem kuli­nar­nym, który zawiera ponad sto prze­pi­sów prze­tłu­ma­czo­nych, prze­li­czo­nych i opra­co­wa­nych tak by można je było wyko­nać we współ­cze­snej kuchni.

Autorki:
 
  • Kata­rzyna Fiszer - foto­graf i sty­listka, zało­ży­cielka firmy Food& Light. Spe­cja­li­zuje się w foto­grafii pro­duk­to­wej i kuli­narnej, uczy foto­grafii rekla­mo­wej.
 
  • Alek­san­dra Kuchar­ska - muze­al­niczka pra­cu­jąca w Muzeum Mor­skim, rekon­struk­torka histo­ryczna w gru­pie Gar­ni­zon Gdańsk, kucharka-ama­torka, pasjo­natka daw­nej kuchni.

Kiedy: 1 grud­nia 2022 r. (czwar­tek), godz. 17:00-18:00
Gdzie: Ratusz Głów­nego Mia­sta, Wielka Sala Wety, ul. Długa 46/47

Wstęp Wolny!
Limit miejsc: 100 os.
Rezer­wa­cja: brak
Cena publikacji: 100 zł