Muzeum Gdańska zaprasza do Ratusza Głównego Miasta. W ramach 116. Czwartku w Muzeum Gdańska odbędzie się spotkanie z Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer, autorkami książki „Smaki Gdańska”.
Podczas otwartej prelekcji przybliżone zostaną arkana kuchni świątecznej i najciekawsze przepisy kulinarne związane z celebracją Świąt Bożego Narodzenia.
Po prelekcji będzie można nabyć publikację „Smaki Gdańska”. Książka powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów.
Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak by można je było wykonać we współczesnej kuchni.
Autorki:
Katarzyna Fiszer - fotograf i stylistka, założycielka firmy Food& Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.
Aleksandra Kucharska - muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni.
Kiedy: 1 grudnia 2022 r. (czwartek), godz. 17:00-18:00 Gdzie: Ratusz Głównego Miasta, Wielka Sala Wety, ul. Długa 46/47
Wstęp Wolny! Limit miejsc: 100 os. Rezerwacja: brak Cena publikacji: 100 zł